Richtlijnen en regelgeving
Categorie: Richtlijnen en regelgeving
- Gegevens
-
Laatst bijgewerkt: donderdag 05 september 2019 12:04
-
Gepubliceerd: donderdag 05 september 2019 08:39
OVLNL/ IGOV heeft opdracht gegeven aan FE Consultancy BV te Rotterdam om wet en regelgeving in kaart te brengen rond de veiligheid bij het aanleggen, het onderhoud en het bezitten van Openbare Verlichting (OVL). Doordat er meerdere belanghebbenden bij zijn betrokken ontstaat er een palet aan regelgeving die van invloed is. Deze notitie maakt noodzakelijkerwijze eerst een aantal juridische begrippen duidelijk die nodig zijn om per situatie te begrijpen wat het krachtenveld is bij aansprakelijkheid en introduceert tevens relevante Europese wetgeving. Deze notitie geeft ook inzicht in algemeen verbindende regelgeving en de markt van zelf-regulering. Door de omvang van de regelgeving op zowel Nationaal als Internationaal niveau kan deze Notitie slechts een verkenning zijn en tevens een uitnodiging vormen om later meer specifiek op bepaalde onderdelen in te zoomen.
Door Edward Neef.
OVLNL-IGOV_notitie_Regelgevend_kader_E-veiligheid_OVL_aug_2019.pdf
Oplegnotitie_bij_de_OVLNL-IGOV_notitie_Regelgevend_kader_E-veiligheid_OVL.pdf
Reacties op deze notitie kunnen verzonden worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Gegevens
-
Laatst bijgewerkt: dinsdag 07 augustus 2018 12:52
-
Gepubliceerd: vrijdag 03 augustus 2018 11:39
In verblijfsgebieden wordt de berekende hoeveelheid licht die op de omgeving valt uitgedrukt in de horizontale verlichtingssterkte. Vóór 1980 waren de horizontale verlichtingssterkte en de gelijkmatigheid de enige twee indicator voor het kwantificeren van de kwaliteit van de openbare verlichting. Het te berekenen gebied daarvoor, is van erfgrens tot erfgrens en omvat dus trottoirs, parkeervakken en de rijbaan. De lengterichting van het berekeningsvlak ligt precies tussen twee opvolgende lichtmasten. Om de kwaliteit van de verlichting te bepalen wordt het gemiddelde verlichtingsniveau op dit vlak berekend en de gelijkmatigheid van de verlichting. Deze gelijkmatigheid wordt bepaald door de minimale waarde van het verlichtingsniveau te delen door de gemiddelde waarde ervan.
Door Nico de Kruijter
Het volledige artikel:
Artikel_gezichtsherkenning_dekruijter_31-03-2016.pdf110.48 KB
- Gegevens
-
Laatst bijgewerkt: dinsdag 07 augustus 2018 12:53
-
Gepubliceerd: vrijdag 03 augustus 2018 11:15
Met de komst van led is de G-klasse achterhaalt en niet meer bruikbaar.
De G‐klasse voor het beperken van de hoeveelheid licht ter vermindering van lichtvervuiling en verblinding wordt vaak, in de huidige contracten, opgenomen als eis.
Maar is deze eis nog wel zinvol? Met de komst van de led verlichting zijn namelijk alle mogelijke uitstralingsvormen en karakteristieken realiseerbaar! Leidt het eisen van een bepaalde G‐klasse wel tot minder lichthinder of juist tot meer? Hoe zit het met de neveneffecten van het stellen van deze eis? In dit artikel geven wij u hier antwoord op.
Door Nico de Kruijter
Het volledige artikel:
Gklasse_zin_of_onzin_versie_3.pdf540.19 KB
- Gegevens
-
Laatst bijgewerkt: dinsdag 07 augustus 2018 12:53
-
Gepubliceerd: dinsdag 10 juli 2018 11:15
Verblinding in de straatverlichting, TI, Dr. ir. D.A. Schreuder
Leidschendam, 21 maart 2018, Duco Schreuder Consultancies
--------
Inhoud
Verblinding in de straatverlichting, TI
1. Inleiding, plaats van TI
2. De achtergronden voor het TI-concept
3. Commentaar
(a). Drempelwaarden
(b). Luminanties
(c). De invloed van de autovoorruit
(d). Mesopisch zien
(e). De sluierluminantie
4. Conclusies en aanbevelingen
----
Het volledige artikel als
pdf bestand downloaden...136.87 KB